Van onzichtbaar naar zichtbaar (dagschoonmaak)

4 februari 2022
Schoonmaakwerk wordt steeds vaker overdag, tussen 9 en 17 uur, uitgevoerd in plaats van tussen 17 en 9 uur. Daardoor verandert het takenpakket van de schoonmaker, schrijven de onderzoekers. “Taken zoals planten water geven, papier bijvullen in de kopieermachine en koffiemachine-onderhoud, komen vaker voor. Opdrachtgevers eisen daarbij ook vaker dat de medewerker aanspreekbaar is. Dit vraagt om andere competenties zoals taal- en sociale vaardigheden, digitale vaardigheden en taakintegratie.”

De trend zet nadrukkelijk door, zien de partners. “Dit vraagt om inzicht in ontwikkelvermogen van de medewerkers. Voor oudere doelgroepen met minder ontwikkelpotentieel kan deze ontwikkeling lastig zijn. Voor jonge instroom met ontwikkelpotentieel kan dit ook juist kansen bieden. Er valt te denken aan gericht doorstroom- en opleidingsbeleid. Het gebrekkig of niet beheersen van de taal en analfabetisme worden geïdentificeerd als hardnekkige problemen die deze ontwikkeling kunnen frustreren.”

Meer nieuws 

De dag van de Schoonmaker

De dag van de Schoonmaker:

Een dag waarin we de waardering richting onze toppers nogmaals kunnen uitspreken.

In een markt die veel veranderd is en waar nu niet alleen de schoonmakers maar ook de mensen die gebruik maken van schoonmaak de noodzaak van het vak inzien.

Aan al onze toppers: Er valt vandaag wat op de deurmat en heel erg bedankt voor jullie inzet!

Lees meer
Cursus om gaan met geld

Cursus om gaan met geld

Schoonmaakmedewerkers kunnen gratis de cursus ‘Zorg voor jezelf, zorg voor je geld’ volgen. Deze budgetcursus wordt georganiseerd door de Raad voor Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) en het Nibud.

Alle kosten stijgen voor iedereen en hierdoor heeft het als gevolg dat er elke maand minder geld te besteden is. Deze organisatie probeert jou bewust te maken van wat geld is en hoe je hiermee om gaat.

Lees meer
Nieuw loontabel per 1 april

Nieuw loontabel per 1 april

Per vandaag word er een nieuw loontabel gehanteerd in de schoonmaak. De lonen gaan met 3,4% omhoog, zoals besproken in het nieuwe cao-schoonmaak. Zie hieronder het loontabel per 1 april 2022.

Lees meer